Op internet zijn er veel verhalen te vinden over wat je wel en niet moet doen als je een Kamado de eerste keer gaat gebruiken. In dit artikel zal ik de belangrijkste feiten voor je op een rij zetten, zodat je een goeie start kan maken met een Kamado BBQ.
De Kamado voor het eerst aansteken
Zodra je de Kamado BBQ uit de verpakking hebt gehaald, wil je uiteraard direct beginnen met het opstoken van de Kamado om te testen hoe ver je de temperatuur omhoog kan krijgen. Maar is dit verstandig? Let bij het eerste gebruik goed op de volgende elementen:
- In tegenstelling tot bij een Weber BBQ, moet je bij een Kamado BBQ geen Firestarter gebruiken. Dit kan ervoor zorgen dat er beschadigingen ontstaan in de vuurring of het keramiek.
- Stook de Kamado BBQ de eerste 3-4 keer niet te hoog op. Ga de eerste paar keer voor gerechten die op een temperatuur tot maximaal 250 graden kunnen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een lekker stuk ‘Zalm op een rookplankje‘ of het maken van een heerlijke Sparerib of Moinkballs. Ook Pizza’s maken op 250 graden is heel goed mogelijk. Hoe je dit het beste kan doen vind je in het artikel ‘Pizza op de BBQ‘.
- Gebruik voor het aanmaken altijd goed houtskool (GEEN BRIKETTEN) en maak deze aan met aanmaakwokkels of een One Minute Lighter. Voor meer informatie hierover en de beste producten hiervoor verwijzen wij naar het artikel ‘Hoe maak ik de Kamado BBQ aan?’.
- Het keramiek en het metaal in een Kamado BBQ gaan werken door de warmte. Controleer voor de zekerheid na een keer of drie BBQ’en alle bouten, moeren en schroeven nog een keer goed aan. Deze kunnen mogelijk een tikkie losser zijn gegaan.
- Heb je de BBQ een tijdje niet gebruikt? Laat deze dan langzaam opwarmen. Hierdoor is de kans op schade een stuk kleiner. Dit geldt zeker als de BBQ in een koude en vochtige omgeving heeft gestaan. Langzaam opstoken gaat het gemakkelijkste als er nog een laagje as in de BBQ achter blijft. Dit zorgt ervoor dat de luchttoevoer niet te snel gaat.
Het verdere gebruik van de Kamado
Na een aantal keer heerlijke gerechte te hebben gemaakt en rekening te hebben gehouden met de bovenstaande punten, kun je helemaal losgaan. Hieronder heb ik daarvoor wel nog een paar algemene tips opgenomen waar je rekening mee moet houden bij het verdere gebruik:
- Ga je aan de slag op een hoge temperatuur? Leg de dan je hele opstelling al in de BBQ wanneer deze nog niet te warm is, bij voorkeur rond de 100 graden. Hiermee kun je voorkomen dat het temperatuurverschil te hoog is en er schade aan de BBQ ontstaat.
- Zorg ervoor dat je elke keer ook een deel nieuw houtskool toevoegt aan het bestaande houtskool. Het kan namelijk zo zijn dat het oude houtskool vocht heeft opgenomen, waardoor het lastiger aan gaat.
- Brand regelmatig je Kamado BBQ schoon. Laat hem hiervoor een half uur tot drie kwartier branden op circa 250 graden. Hierdoor worden alle onderdelen weer goed schoon.
- Maak gebruik van de juiste accessoires. Voor de must have accessoires bij een Kamado BBQ verwijzen wij naar het artikel ‘Kamado BBQ accessoires’.