Hoe maak ik de Kamado BBQ aan?

Wil jij snel de Kamado BBQ aanmaken? Er zijn verschillende methodes om een Kamado BBQ aan te maken. Belangrijk is dat je gebruik maakt van de juiste producten en niet van de standaard chemische aanmaakblokjes. Dit ga je namelijk proeven in de smaak van het vlees. Hieronder bespreek ik de beste methodes om een Kamado BBQ aan te maken.

Aanmaakwokkels

Aanmaakwokkels zijn ideaal voor het aansteken van houtskool in een Kamado barbecue. De aanmaakwokkels zijn gemaakt van onbehandeld hout en natuurlijke harsen. Bij verbranding ontstaat geen onwenselijke geur of rook. Maar hoe maak je de BBQ goed aan met deze wokkels?

Aansteken van de Kamado BBQ met aanmaakwokkels

Om de Kamado BBQ goed aan te krijgen met aanmaakwokkels adviseer ik om altijd om de onderstaande stappen te doorlopen:

  • Zet de onderste luchtschijf samen met de deksel volledig open en vul de Kamado BBQ met houtskool. Wanneer je gebruik maakt van een houtskoolmandje, vul deze dan tot de helft. Het maakt niet uit of je gaat grillen of voor een low & slow bereiding gaat. Het houtskool dat je niet gebruikt heb je voor een volgende keer.
  • Maak een diepe kuil in het midden en zorg haal 2 of 3 aanmaakwokkels een beetje uit elkaar en verdeel deze in de kuil. Gebruik de grote stukken houtskool om hier een luchtige toren bovenop te maken. Dit is heel belangrijk, want wanneer de toren niet luchtig genoeg is zal er veel rookontwikkeling ontstaan.
  • Steek de wokkels aan. Het is nu de bedoeling dat de uit elkaar gedraaide wokkels door het houtskool heen aangaan, waardoor er lekker veel houtskool gaat branden. Laat de deksel open tot de wokkels zijn opgebrand. Dit zal gemiddeld 7-8 minuten duren.
  • Maak de deksel dicht en zet de bovenste luchtschijf ook helemaal open. Nu wordt er veel warme lucht die je hebt gecreëerd aangezogen waardoor de temperatuur lekker snel gaat oplopen.

Na het aansteken van de BBQ bepaal je dat setup. Dit is afhankelijk van wat je gaat maken. Hierover volgt binnenkort ook een Blog. Het voordeel is dus dat je natuurlijke producten gebruikt die enorm goed branden. Het nadeel is dat je deze altijd opnieuw zult moeten aanschaffen.

De Looflighter/One Minute Lighter

Naast het aanmaken van een Kamado BBQ met aanmaakwokkels, is het ook mogelijk om deze op een hele eenvoudige manier aan te maken middels een loofligher, ook wel one minute Lighter genoemd. Het voordeel hiervan is dat je nooit meer aanmaakwokkels hoeft aan te schaffen. Het nadeel is dat je wel stroom in de buurt moet hebben.

One Minute Lighter the Basterd.
The BasterdOne Minute Lighter

Het aanmaken van een Kamado BBQ met een Looflighter/One Minute Lighter.

De Looflighter geeft een temperatuur af van maximaal 600 graden. Door deze op een of twee een minuutje op het houtskool te houden, zal het houtskool gaan branden. Daarna kun je de warme lucht nog even lekker door het houtskool heen laten blazen waardoor warmte goed verspreid en alle kolen snel aangaan. Daarnaast is de Looflighter ook ideaal voor het aanmaken van de tuinhaard na het BBQ’en. Zie voor een voorbeeld het onderstaande filmpje. Het voordeel is dat je de BBQ snel kan aanmaken.

Het aanmaken van de BBQ met de One Minute Lighter van Grill Guru

Voor meer informatie over ander handige must have artikelen voor de Kamado BBQ verwijs ik je graag door naar mijn blog: Onmisbare Kamado Accessoires.




Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BBQ Mode