Regelmatig beland ik in een discussie over welke BBQ mensen nu het beste kunnen kopen. Het is uiteraard helemaal afhankelijk van de situatie wat het beste bij je past. Zelf hou ik er bijvoorbeeld van om zowel in de zomer als in de winter zorgeloos van mijn BBQ gebruik te kunnen maken om lekkere gerechten te maken en nieuwe gerechten uit te proberen. Daarom maak ik gebruik van een keramische Kamado BBQ. Onderstaand zal ik kort toelichten wat de voor- en nadelen hiervan zijn en welke typen Kamado’s er bestaan.
De Kamado is een oorspronkelijk Aziatische BBQ. Het voordeel van deze BBQ is dat deze door een dikke laag keramiek heel goed warmte vast kan houden op zowel een hele lager temperatuur (om bijvoorbeeld pulled pork te maken of om te roken) als op een hoge temperatuur (om vlees te grillen of om bijvoorbeeld met een pizzasteen pizza’s op te maken). Dit betekend dat je met deze keramische BBQ eigenlijk alles kan!
Prijs en omvang van de Kamado
Vaak krijg ik de vraag: Hoeveel geef ik nou uit aan een goeie Kamado en welke typen Kamado’s. Dit verschilt heel erg maar hierbij geldt wel de regel: Een Kamado is waar voor zijn geld! Mijn tip: Investeer liever iets meer, dan kun je een leven lang plezier hebben van een BBQ waar je alles mee kunt. Tuurlijk is het mogelijk om voor niet al te veel geld een kleine Kamado aan te schaffen. Hierbij zie je meestal wel dat de kwaliteit van het keramiek een stuk minder is. Hierdoor kun je problemen krijgen met onder controle houden van de temperatuur. Ook zie je dat de goedkopere Kamado’s meestal de kleine varianten zijn met een klein griloppervlakte. Dit beperkt je ook, aangezien je bijvoorbeeld geen spare ribs of andere grotere gerechten kan maken. Zelf maak ik gebruik van een Grill Guru Large met een iets groter oppervlakte, omdat er van hou om regelmatig voor familie en vrienden spare ribs of andere low and slow gerechten te maken. En dan heb je met een groter griloppervlakte (57cm) meer mogelijkheden. Doe je dit niet dan kom je met 47 cm ook al heel ver.
Welke soorten Kamado’s bestaan er?
Er is steeds meer keuze uit Kamado BBQ’s. Onderstaand zal ik kort toelichten welke belangrijkste soorten er bestaan.
Big Green Egg.
Een van de meest bekende is toch wel de Big Green Egg. Dit is ook een van de duurste varianten. Dit betreft de basis waar alle andere Kamado’s op zijn gebaseerd. Het voordeel van deze BBQ is dat gerechten sneller worden bereid. Daarnaast droogt je gerecht hierop niet uit waardoor het alle smaak en voedingsstoffen behoudt. Door de uitstekende kwaliteit van het keramiek is de brandduur daarom extreem lang. Hierdoor kun je urenlang de BBQ op 1 temperatuur vasthouden. Daarnaast biedt Green Egg uitstekende service en garantievoorwaarden. Een goeie Big Green Egg kan daarom ook een leven lang meegaan als er goed mee wordt omgegaan.
De Primo
De Kamado Primo is de enige ovaalvormige variant. Het voordeel van deze variant is dat je hem op verschillende hoogtes kunt instellen. Dit zorgt ervoor dat direct en indirect grillen hand in hand met elkaar gaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om indirect twee lagen te bereiden, terwijl je op een direct deel een deel een kort gerecht kan klaarmaken of iets snel te bereiden. Bij bijvoorbeeld een Green Egg of andere typen Kamado’s is het schakelen tussen direct en indirect grillen lastiger. Wil je van direct naar indirect dan moet je met een vuurvaste handschoen de plate setter verwijderen.
Kamado Joe
De Kamado Joe bestaat in de types junior, medium en large en is de grootste concurrent van de Big Green Egg. In de nieuwere modellen is de Joe nog verder verbeterd met een zogenoemde ‘Asla’. Dit voorkomt breuk in het keramiek waardoor een leven lang mee kan gaan. Daarnaast ontwikkelt deze barbecue veel eigen accessoires. In Amerika is de Kamado joe de Big Green Egg al ver voorbij.
The Basterd
De Basterd heeft als grote voordeel dat deze is ontwikkeld door een Nederlands bedrijf. Deze BBQ stond eerder bekend als de black basterd. Daarnaast is de basterd gemaakt met een uitstekend scharnier, goeie keramiek en is deze op veel plekken te koop. Deze is ook verkrijgbaar in veel verschillende types en met veel verschillende accessoires. Zie hier onder voor een overzicht van de verschillen tussen alle typen Kamado Basterd Barbecues.
Grill Guru
Een laatste veel en veel voorkomen model is de Grill Guru. Dit is een iets goedkopere uitvoering dan alle andere. Dit betekend echter niet dat deze lager in rang komt. Deze is afkomstig van dezelfde leverancier als The Basterd. Deze Grill Guru bevat net als alle hiervoor genoemde types een Multi Cooking System waardoor dat deze multifunctioneel is. Je kunt zowel direct als indirect grillen. De verschillen tussen direct en indirect grillen behandel ik toe in een later Blog. Het advies bij deze versie is wel om gebruik te maken van een regenhoes als de BBQ dag en nacht buiten staat.
Patton Kamado
Tenslotte een van de laatste nieuwe types van Kamado: De Patton Kamado. Het grote verschil met de andere typen Kamado barbecues hierin is de prijs. De Patton Kamado is een stuk goedkoper dan de andere Kamado types. Deze wordt standaard geleverd met een digitale bluetooth thermometer. Dit is een van de onmisbare accessoires als je gaat barbecueën. Ook het keramiek is van zeer degelijke kwaliteit. Het nadeel hierbij is de werkhoogte. Let daarom op dat deze altijd op een onderstel dient te worden geplaatst.
Conclusie
Het antwoord op de vraag voor welk typen Kamado’s er bestaan en wat de verschillen zijn is makkelijk te beantwoorden. Maar op vraag welke je het beste kan kiezen is dus een persoonlijke voorkeur en erg afhankelijk van je budget, voor hoeveel mensen je maximaal wilt grillen, hoelang je wilt dat deze meegaat en van welke kleur je houdt.