Ben je op zoek naar een heerlijke snack die eenvoudig en snel te bereiden is en waarmee je indruk kunt maken op je bezoek? Dan heb je met deze heerlijke Moink Balls het ideale recept. Succes gegarandeerd. Hieronder vertel ik je hoe ik het doe.
Bereidingstijd: 1:45 uur
Moeilijkheidsgraad (1-5): 1
Aantal personen: 4
Waar staat Moink Balls voor?
Deze heerlijke snack is een aantal jaren geleden uitgekomen en is sindsdien een grote hit geworden. De naam komt van de geluiden die de dieren maken die in de Moink Balls verwerkt zitten. De MOO voor het rundergehakt en de OINK voor de bacon.
Hieronder zal ik kort toelichten hoe ik deze succesvolle snack bereid. Hiervoor maak ik gebruik van een van de Kamado’s.
Ingrediënten
De onderstaande ingrediënten heb je nodig om deze succesvolle snack te kunnen bereiden:
- 500 gramgehakt.
Tip: Zelf maak ik gebruik van varkensgehakt van de lokale slager of uit een pakket van The Meatlovers (Top Kwaliteit). Als je varkensgehakt gebruikt in combi met de onderstaande kruiden, krijgen de Moink Balls al snel een zoute smaak. In dit geval zul je met de onderstaande kruiden en het zout een beetje moeten minderen. Gebruik je rundergehakt (Wat ook prima is), pak dan geen mager rundergehakt. In dat geval kun je onderstaande ingrediënten volgen - Circa 20 plakken ontbijtspek.
- 20 gram geraspte parmezaanse kaas.
- 1 ei.
- 50 ML Melk.
- 30 gram paneermeel.
- 1 eetlepel fijngemalen/dungehakte knoflook.
- Snufje (1/2 Theelepel) zeezout en zwarte peper.
- 1 theelepel gedroogde oregano en peterselie.
- Cocktailprikkers of spiezen.
- Een BBQ-rub.
- BBQ-Saus.
Tip: Zelf gebruik ik als BBQ Saus een mix van Smoked BBQ Beer saus gemixt met honing in de verhouding 2/3e saus en 1/3e honing. Een heerlijke combinatie.
Onderstaand zal ik in een aantal stappen kort toelichten hoe je deze snack zelf kunt maken met de bovenstaande ingrediënten.
1: De Barbecue
Maak alvast de barbecue aan en laat deze op temperatuur komen tot circa 120 graden. Doe dit indirect, zodat de Moink Balls niet direct met het vuur in aanraking komen. Smeer het rooster van de barbecue met een kwastje in met wat boter zodat de ballen niet aan het rooster gaan vastplakken.
2: De gehaktmix maken
Mix het gehakt samen in een kom met alle kruiden, de kaas, het ei, de melk, het paneermeel en de knoflook tot een stevig geheel.
3: Laat de ballen maar rollen
Rol balletjes van ongeveer de grote van een golfbal.
4: Prikken maar
Rol elke bal door de Rub, omwikkel elke bal met een stukje spek of bacon en prik er een cocktailprikker in of wikkel meer ballen op één spies.
5: Grillen maar
Zorg dat de barbecue een constante temperatuur van circa 120 graden heeft. Grill de ballen ongeveer 45 minuten op 120 graden. Smeer de ballen dan op de barbecue in met barbecuesaus (Je eigen saus of zoals boven beschreven de barbecuesaus gemixt met de honing). Dit kun je heel eenvoudig met een kwastje doen. Laat vervolgens de ballen nog 25-30 minuten op de barbecue liggen en je bent klaar.
Eet smakelijk!