Zalm op een rookplankje

Dit recept heeft zich in de afgelopen periode ontwikkelt tot een echte klassieker. Dit omdat je er maar weinig tijd en middelen voor nodig hebt en toch een unieke smaak kan geven, ook door de zalm op een rookplankje te leggen. Onderstaand zal ik beschrijven welke stappen ik doorloop om deze ‘Zalm Speciaal’ te bereiden.

Voorbereidingstijd: 60 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Moeilijkheidsgraad (1-5): 1

Aantal personen: onbeperkt

De zalm voorbereiden

Voor het roken maak ik gebruik van een cederhouten rookplankje. Leg deze een uur voordat de zalm op de BBQ gaat in water. Nadat je dit hebt gedaan kun je de zalm alvast voorbereiden. Dit doe je als volgt:

Zalm nadat deze een uur heeft gestaan met mosterd en bastaardsuiker.
  • Indien je dit prettig vindt, verwijder dan eerst de huid van de zalm of koop mooie stukken zalm zonder huid. Je kunt er ook voor kiezen om de huid te laten zitten. Als je de zalm gaat eten, valt deze er namelijk heel makkelijk vanaf.
  • Leg de zalm in een ovenschaal en smeer de zalm in met mosterd op zowel de bovenkant als de zijkanten, zodat de zalm volledig is bedekt.
  • Besprenkel de zalm vervolgens met bruine bastaardsuiker.
  • Laat de zalm in de ovenschaal een uurtje staan op kamertemperatuur. Je zult zien dat de bruine suiker een beetje vloeibaar wordt en in de zalm trekt.

De BBQ voorbereiden


Je kunt ervoor kiezen om de BBQ voor te bereiden voor directe of indirecte bereiding. Voor beide methodes laat je de BBQ tot een stabiele temperatuur van ongeveer 180 graden opwarmen. Het verschil tussen direct en indirect grillen in deze zit hem in het rookplankje. Als je kiest voor de indirecte methode zul je een mildere rooksmaak ervaren en gaat het rookplankje ook langer mee. Bij directe bereiding zal de rooksmaak iets intensiever zijn. Zelf maak ik gebruik van indirecte bereidingswijze op 180 graden op mijn Kamado BBQ.

De zalm op een rookplankje bereiden

Zalm op de rookplank klaar voor de start.


Als de BBQ een stabiele temperatuur van 180 graden heeft bereikt, de zalm ongeveer een uurtje heeft gelegen op de bovenstaande bereidingswijze en het rookplankje een uurtje in water heeft gelegen, dan mag de zalm op het plankje op de BBQ worden gelegd.
De rookplank zal na enkele minuten gaan roken en deze smaak afgeven aan de zalm. Na ongeveer 20-25 minuten op 180 graden of bij een kernthemperatuur van circa 45 graden is de zalm klaar om te serveren. Indien je gebruik maakt van de directe bereidingswijze kun je ervoor kiezen om de zalm heel kort af te fakkelen op een hogere temperatuur. Hierdoor krijg je een krokante laag. Doe dit uiteraard niet lang.

Eet smakelijk!

1 reactie op “Zalm op een rookplankje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BBQ Mode