Kamado BBQ Accessoires

BBQ’en is genieten! En met de juiste Kamado BBQ accessoires erbij wordt het nog leuker. Kamado BBQ accessoires bestaan er in alle soorten en maten en vaak zie je door de bomen het bos niet meer en kun je veel geld uitgeven aan accessoires waarvan de vraag maar is of je ze ook echt gaat gebruiken. In dit artikel beschrijf ik welke accessoires echt onmisbaar zijn bij keramische BBQ’s zoals de Kamado’s.

Kernthermometer

Een kernthermometer is een absolute must. Hiermee controleer je of het vlees of de vis die je maakt ook daadwerkelijk gaar is. Zo kun je er voor zorgen dat je het vlees of de vis ook op het juiste moment van de BBQ afhaalt en bij de juiste temperatuur serveert. Is je kerntemperatuur te hoog, dan wordt vlees al gauw te droog. Is de kerntemperatuur te laag dan kan het zijn dat het vlees of de vis nog niet gaar genoeg is. Dit beïnvloed ook zeer zeker de smaak. Het zou immers zonde zijn als je een heerlijke steak, spare rib, hele kip of pulled pork na uren op de BBQ laat mislukken. Met een goeie kernthermometer gebeurt dit niet.

De kernthermometers zijn er in alle vormen, maten en prijsklassen. Zo zijn er de eenvoudige pennen die je zo in het vlees kan steken, waarna je de kerntemperatuur kan aflezen. Ook kun je kiezen voor de thermometers aan een draad. Je steekt de kernthermometer in het vlees en verbind de draad met een apparaatje buiten je BBQ waarop je de kerntemperatuur kan aflezen. Vaak kun je bij dit soort thermometers ook vooraf de gewenste kerntemperatuur instellen, waarna er een alarm afgaat als de gewenste temperatuur is bereikt. Ook bestaan er apparaten waar je meerdere pennen op kunt aansluiten, zodat je op meerdere plekken in het vlees of bij meerdere stukken vlees de kerntemperatuur ken opmeten.

Ga je voor het echte werk, koop dan een thermometer die je met bluetooth kunt verbinden, zodat je vanaf je luie stoel het vlees in de gaten kan houden en altijd op het juiste moment kan bijsturen qua temperatuur mocht dit nodig zijn.

Boretti Thermometer

Looflighter

Een keramische BBQ zoals een Kamado mag je niet zomaar met elk materiaal aanmaken. Om ervoor te zorgen dat je niet altijd het juiste aanmaakmateriaal hoeft te zoeken kun je gebruik maken van een Looflighter, ook wel One Minut Lighter genoemd (zie onderstaande afbeeldingen). Met een Looflighter maak je de BBQ binnen een minuut aan, aangezien deze warme lucht in je BBQ blaast met een temperatuur tot wel 600 graden. Het voordeel is dat je de BBQ altijd snel kan aanmaken en nooit meer het juiste aanmaakmateriaal hoeft te zoeken. Daarnaast is het ook een makkelijke manier om je tuinhaard aan te maken na het BBQ’en.

The Basterd One Minute Lighter

Hittebestendige handschoenen

Het komt regelmatig voor dat je het rooster van de Kamado BBQ moet gaan optillen. Denk bijvoorbeeld aan lange BBQ sessies waarbij je het houtskool moet bijvullen of wanneer je rookhout aan de brandende kolen wilt toevoegen. Met goeie BBQ handschoenen is dit allemaal geen enkel probleem. Wanneer je gaat rommelen met ovenwanten, theedoeken of tangen is de kans groot dat je je gaat verbranden. Ook hierin bestaan veel verschillende soorten. Wanneer je handschoenen pakt met silliconen of ribbels op de stof weet je dat je een goeie grip hebt. Dit is heel belangrijk als je het rooster van de BBQ wilt afhalen. Zie hieronder enkele goeie voorbeelden.

Weber BBQ handschoenen Kevlar

BBQ Gereedschap

Naast de bovenstaande ‘must haves’ is het ook van belang om goed BBQ gereedschap te gebruiken voor het BBQ’en zelf maar ook voor het schoonmaken van de BBQ. Aangezien je een Kamado BBQ en de onderdelen niet mag schoonmaken met chemische reinigingsmiddelen en sopjes, is het van belang om dit te doen met het juiste materiaal.

Het schoonmaken van de Kamado BBQ

Het schoonmaken van het rooster gaat het beste als de BBQ heet is. Dit kun je dus het beste doen wanneer je klaar bent met BBQ’en en hij nog goed heet is. Stook de BBQ lekker op tot zo’n 300 graden en laat hem hier even op branden. Borstel het rooster goed schoon met een stevige BBQ Borstel zoals hieronder afgebeeld. Doe dit eventueel ook aan de onderkant. Dit is nog een reden om ook hittebestendige handschoenen te gebruiken.



Weber Borstel


Overige accessores
Daarnaast zijn er ook nog diverse accessoires die je tijdens het BBQ’en met een Kamado kan gebruiken. In een later Blog zal ik de ‘Nice To Have’ accessores behandelen. Een absolute ‘Must Have’ accessoire die je niet kan missen is toch wel de Bastingkwast. Deze gebruik je voor veel gerechten zoals het maken van diverse soorten spareribs tot groenten die je met een kruidenolie van extra smaak wilt voorzien. Tip: Kijk voor een Bastingkwast met siliconen haartjes en geen echte haartjes. Echte haartjes willen nog wel eens loslaten en dat wil je niet.

Green Egg Gietijzeren BBQ Pan met kwast


Daarnaast is een goeie BBQ Tang onmisbaar samen met de as-pook. De as-pook gebruik je om de as van de vorige keer voordat je gaat BBQ’en in de gaatjes van het rooster te schuiven en vervolgens aan de onderkant uit de bodem te schuiven. Dit zorgt ervoor dat de BBQ goed blijft ventileren.


Pizza op de Kamado BBQ

Ben je dol op Pizza, dan mag de Pizzasteen bij je Kamado BBQ zeker niet ontbreken. Naast het feit dat je met een Kamado BBQ uitstekend kan BBQ’en, zijn het ook nog eens geweldige Pizza-ovens. Kijk bij de aanschaf van een pizzasteen naar de diameter van de steen, zodat hij wel op je BBQ past. Wat ook een voordeel is, is dat je met een pizzasteen behalve pizza ook nog heel veel andere lekkere dingen kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van je eigen Meringue als nagerecht. Hoe je dit doet zie je in het recept ‘Meringue van de BBQ met aardbeien en Mascarpone’ op de website. Hoe en in welke opstelling je Pizza kan maken leg ik ook uit in een ander artikel. Kijk hiervoor naar het artikel ‘Pizza op een Kamado‘. Hierbij mag uiteraard een goeie Pizzaschep niet ontbreken.

Pizza Schep


Hamburgers op de Kamado BBQ

Als je een goeie hamburger wilt maken op een Kamado BBQ, dan is de hamburgerpers een onmisbare accessoire. Hiermee krijg je de hamburger direct in de juiste vorm, inclusief de mooie grilstrepen.

In een later artikel zal ik verder ingaan op de ‘Nice to have’ accessoires.

Stay Tuned!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BBQ Mode