Er bestaan veel verschillende soorten spare ribs. Ben je opzoek naar een spare rib met dikke botjes en veel vlees dat na de juiste bereiding botermals is en heel gemakkelijk van het bot af komt? Dan is de St. Louis style spare rib echt iets voor jou. Hieronder zal ik uitleggen wat een St. Louis style spare rib is en hoe je deze kan bereiden zodat deze heel eenvoudig van het bot af glijden. Neem hiervoor de tijd, want je kunt deze ribs het beste bereiden via de 3-2-1 methode. Deze cijfers staan voor de tijd in uren die je hiervoor nodig hebt.
Bereidingstijd: 5,5 tot 6 uur
Moeilijkheidsgraad (1-5): 2
Aantal personen: Van 1 Rib kun je met 2 normale eters goed eten, ervan uitgaande dat er bijgerechten worden geplaatst. Serveer deze heerlijke spare rib bijvoorbeeld met friet en salade.
Wat is een St Louis Style Rib
De naam is afkomstig van de wijze waarop het vlees wordt gesneden en heeft dus niets met de bereidingswijze te maken. Bij deze wijze van snijden wordt het kraakbeen vooraf verwijderd en worden de ribs verder schoongemaakt.
Wat heb je nodig voor de bereiding
– 1 Streng St. Louis Style Spareribs
– Rookhout appel of kers
– Roomboter
– bruine bastaardsuiker
– Agave Siroop (Dit is verkrijgbaar in praktisch iedere supermarkt)
– Je favoriete BBQ-Rub
– Aluminiumfolie
Het voorbereiden van de BBQ
Maak de BBQ klaar voor indirecte bereiding op circa 110 graden. Zorg ervoor dat de BBQ voldoende kolen bevat, zodat deze gemakkelijk maximaal 6 uurtjes deze temperatuur kan aanhouden.
De bereiding
Zorg ervoor dat je de sparerib de dag voor de bereiding tijdig uit de vriezer haalt zodat deze zeker 12-16 uur de tijd heeft om te ontdooien. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je deze sparerib botermals kan bereiden.
Het ontvliezen van de rib
Voordat je de Sparerib gaat ontvliezen, dep je ze droog met keukenpapier. Loop beide kanten van de rib na op eventuele vettige stukken die uitsteken en je kan afsnijden voor zover dit nog niet is gebeurd. Het ontvliezen van de rib gaat het makkelijkste door een klein begin te maken tussen de ribben in. Dit kan bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel of met een mesje. Pak het vlies vervolgens vast met een stuk keukenpapier. In de meeste gevallen trek je het vlies er dan in één keer af.
Het aanbrengen van de Rub
Na het ontvliezen is sparerib klaar voor de bereiding met de rub. Bestrooi de rib eerst met een klein beetje olijfolie. Dit doe je zodat de rub goed op het vlees blijft zitten en je hiervan minder verliest. Bestrooi beide kanten van de rib royaal met de rub. Vergeet hierbij ook niet om de rub over de zijkanten aan te brengen.
BBQ deel 1
De rib is nu klaar om op de BBQ te leggen. Als de BBQ een constante temperatuur heeft bereikt van 110 graden indirect, kun je de rib op de BBQ leggen. Leg voordat je de rib op de BBQ legt ook 2 stukken rookhout (appel of kers) tussen de kolen. Na enkele seconden zul je merken dat deze beginnen te roken. Laat de sparerib op het rooster circa 2,5 tot 3 uur liggen met de vleeskant naar boven. Als na deze tijd de rub vast zit en de kleur goed is, dan kan de rib van het rooster af en kan deze worden ingepakt.
Het inpakken van de rib
Na ongeveer 2,5 tot 3 uur neemt de sparerib geen verder rook meer op. Dit is het moment om de rib te gaan inpakken in aluminiumfolie.
Dit doe je als volgt. Leg 2 lange stroken aluminiumfolie op elkaar zodat je de rib dubbel kunt inpakken. snij 3 normale plakken roomboter af en leg deze op de binnenste laag aluminiumfolie. Bestrooi de roomboter met circa 2 eetlepels bruine suiker. Deze zorgen voor een lichtzoete smaak van de rib. Strooi hier vervolgens een aantal scheuten agevesiroop overheen. Leg hier de sparerib op met de vleeskant naar onder en bestrooi de rib ook nog met een beetje agavesiroop en bruine suiker. Pak vervolgens de rib strak in met aluminiumfolie zodat er geen gaten meer zijn en het mengsel op de BBQ niet kan ontsnappen, maar geleidelijk in de rib kan stomen. Leg de rib met de vleeskant naar onder weer terug op de BBQ voor circa 1 uur en 15 minuten op wederom 100 graden.
Het uitpakken van de rib
Na ongeveer 5 kwartier heeft het mengsel genoeg tijd gehad om lekker in de rib te stomen. Pak de ingepakte rib van de BBQ af met handschoenen. Dit kan erg heet zijn. Leg de rib na het uitpakken weer terug op de BBQ. Je ziet dat er door het mengsel al een soort gekarameliseerde saus is ontstaan op de rib. Daarom hoeft er nu geen saus meer te worden aangebracht. Laat de rib nu een klein half uurtje uitgepakt op de BBQ liggen om te drogen en je sparerib is helemaal klaar.
Hoe weet je dat de rib klaar is
Er is een truc om te testen of je sparerib ook daadwerkelijk klaar is. Dit doe je door met een BBQ tang vanaf een van de twee toppen de rib vast te pakken tot aan het vierde botje. Wanneer je met de tang de rib een beetje buigt, zul je zien dat het vlees al van het bot wil. Ook kun je met het uiteinde van je kerntemperatuurmeter in het vlees prikken. Wanneer je er heel eenvoudig doorheen gaat, is je vlees klaar en botermals. Zoals je op de onderstaande foto ziet, komen de botten al bijna helemaal los en kun je deze er bijna helemaal schoon tussenuit trekken.
Eet smakelijk!!!
Samenvatting