In deze blog zal ik het recept delen om overheerlijke Pulled Pork te maken. Belangrijk hierbij is dat je een hele dag de tijd neemt om deze pulled pork te bereiden. Voor dit gerecht maak ik gebruik van mijn Kamado Grill Guru. Een Kamado is uitermate geschikt om voor lange tijd een constante temperatuur vast te houden met de hoge kwaliteit van het keramiek. Hieronder zal ik de benodigde ingrediënten en te doorlopen stappen met jullie doornemen.
Bereidingstijd: 8-12 uur
Moeilijkheidsgraad (1-5): 2
Aantal personen: 4
Ingrediënten
De volgende ingrediënten heb je nodig om een overheerlijke Pulled Pork te maken:
- Om een overheerlijke Pulled Pork te bereiden maak ik gebruik van de bekende Boston Butt. Dit is een stuk van de nek, de schouder en het schouderblad van het varken. Ik maak in het onderstaande recept een halve Boston Butt. De naam Boston Butt is afkomstig van de wijze waarop slagers in Boston dit vlees snijden en opslaan in vaten die ze ‘Butt’ noemen. Een halve Boston Butt is circa 3,5 kilo vlees. Dit is voldoende ruim 15-20 broodjes Pulled Pork van te maken.
- Rub: Gebruik voor de Boston Butt je favoriete Pulled Pork BBQ Rub. In dit geval maak ik gebruik van de Don Marco Texax Rub.
- Appelsap
- Fruitig Rookhout. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van rooksnippers van kersenhout.
- Barbecuesaus. Ik gebruik hiervoor een eigen mengsel van honing met Smokey BBQ saus in de verhouding 2/3e saus en 1/3e honing.
Stappenplan
Onderstaand zal ik de stappen opnemen die ik heb gevolgd om vanuit deze Boston Butt een heerlijke Pulled Pork te maken.
1 Het insmeren van de Boston Butt met BBQ Rub
Smeer de Boston Butt helemaal in met de gekozen BBQ Rub. Verdeel de Rub over alle zijden. Zelf doe ik dit ongeveer een uur voordat ik hem op de BBQ leg, zodat de Rub al goed in het vlees kan trekken.
2 Het klaarmaken van de BBQ
Maak ondertussen de BBQ gereed zodat je het vlees erop kan leggen. Zorg ervoor dat de BBQ een constante temperatuur behoud van circa 120 graden indirect. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van voldoende kolen. Dit zorgt ervoor dat de Kamado gemakkelijk urenlang een constante temperatuur kan behouden.
3 Het vlees en de rook
Als de BBQ een constante temperatuur behoudt van circa 120 graden, dan is het tijd om de Boston Butt erop te leggen. Zorg dat je het rookhout in de eerste paar uur op de barbecue legt. In de eerste uren kan het vlees de rook nog goed opnemen. Wanneer eenmaal het vlees verzadigd is, zal het geen rook meer opnemen. Zelf maak ik hiervoor gebruik van een Smoker Tube. Deze vul ik met rookhout, steek hem vervolgens aan en laat de vlam 2 minuten branden. Daarna blaas ik de vlam uit en leg ik de smoker tube op de barbecue. Deze Smoker Tube zorgt de eerste uren voor een geleidelijk rookafgifte.
4 Bewaken van de (kern) temperatuur
Mijn advies is om gebruik te maken van een digitale vleesthermometer, waarmee je continu de kerntemperatuur kan meten. Zorg er ook voor dat de temperatuur van de barbecue niet te vaak uitschiet naar boven. Dit zorgt ervoor dat het vlees uiteindelijk te droog gaat worden.
De kerntemperatuur stijgt geleidelijk, echter tussen de 65 en de 70 graden komt er een moment waarop de temperatuur minder snel stijgt. Wanneer het vlees rond de 60-65 graden is, wordt het vocht in het vlees naar buiten gedreven en verdampt. Dit zorgt ervoor dat het vlees de neiging heeft om af te koelen. Hierbij geldt het principe ‘Geduld wordt beloond’. Zet in geen enkel geval de temperatuur van de BBQ omhoog om dit proces te versnellen. Om te voorkomen dat het vlees afkoelt en het proces enigszins te versnellen, zou je ervoor kunnen kiezen om vanaf circa 65 graden het vlees in te pakken in aluminiumfolie. Ik pak het vlees in en leg het in een grote ovenschaal. In deze ovenschaal leg ik een bodem appelsap. Prik vervolgens een gaatje in het folie met de kernthermometer, zodat je elk uur de temperatuur kan blijven meten. Haal het vlees eraf wanneer vervolgens een temperatuur is bereikt van 92 graden.
5. Het vlees laten rusten
Het moeilijkste deel na zo’n lange wachttijd is om het vlees in het aluminiumfolie te laten en deze circa 30-60 minuten te laten rusten. Wanneer je te vroeg begint met pullen zal ook het vocht te snel wegstromen waardoor het vlees alsnog te droog wordt. Dit zou zonde zijn.
6. Pulled Pork Pullen
Voor het Pullen van de Pulled Pork kun je gebruik maken van twee vorken. Als het vlees lang genoeg op de barbecue heeft gelegen en lang genoeg heeft gerust, trek je het vlees dan eenvoudig uit elkaar. Om mooiere en dunnere stukken Pulled Pork te krijgen kun je ook gebruik maken van twee vleesklauwen om het vlees uit elkaar te halen. Schrik niet als je een randje in het vlees ziet met een rode/roze kleur. Dit is een rookrandje en wordt veroorzaakt door het roken van het vlees in de eerste paar uren.
7. De Barbecuesaus mengen
Meng de barbecuesaus door het vlees. Beleg vervolgens een broodje met de Pulled Pork, koolsalade en augurk. Dit zorgt voor het heerlijk broodje met een lekkere bite.
EET SMAKELIJK!!